Zdrowa własna kuchnia

Nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają niebagatelny wpływ na to jak jemy jako dorośli, dlatego w Lalilu jemy zdrowo. W przedszkolu prowadzimy własną kuchnię – nasz szef kuchni ma stały kontakt z dziećmi, nauczycielami i rodzicami – dzięki temu opracowuje jadłospisy w odpowiedzi na nasze potrzeby. Wszystko przygotowywane jest przez nas, od podstaw, z najlepszych sezonowych składników.

Zwracamy uwagę nie tylko na jakość produktów, lecz także na sposób przygotowania potraw. Unikamy smażenia, panierowania, ograniczamy dania mączne na rzecz kasz, dania mięsne na rzecz warzyw a użycie cukru i soli sprowadzamy do niezbędnego minimum. Dbamy o to, aby w diecie naszych dzieci nie było wysoko przetworzonych produktów, w tym w szczególności słodyczy. Sami przyrządzamy wszystkie desery i wypieki – nie zadowalają nas gotowce i półprodukty.

Mimo, że nie jesteśmy miejscem wegetariańskim, w naszej kuchni dominują produkty roślinne. Dla dzieci z rodzin wegetariańskich oferujemy dietę w 100% roślinną.

Szef kuchni Lalilu jest prawdziwym gejzerem kulinarnych pomysłów i nie ustaje w żywieniowych poszukiwaniach. W menu ciągle pojawiają się nowe dania, które poszerzają kulinarne horyzonty dzieci. Nie są to typowo dziecięce smaki, jednak przyrządzone z pomysłem i atrakcyjnie podane, trafiają w gusta dzieci.

W Lalilu dzieci regularnie uczestniczą w warsztatach kulinarnych – pieką chleb, gotują zupy i miksują koktajle. Dzieci uczestniczą w całym procesie powstawania potrawy – od umycia składników i krojenia, do „podglądania” efektów w piecu. Dowiadują się dzięki temu, czym jest świeże, zdrowe jedzenie i jak ugotować prawdziwe dania korzystając z prostych przepisów i świetnych składników.