Nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają niebagatelny wpływ na to jak jemy jako dorośli, dlatego w Lalilu jemy zdrowo. W przedszkolu prowadzimy własną kuchnię – nasz szef kuchni ma stały kontakt z dziećmi, nauczycielami i rodzicami – dzięki temu opracowuje jadłospisy w odpowiedzi na nasze potrzeby. Wszystko przygotowywane jest przez nas, od podstaw, z najlepszych sezonowych składników.
Zdrowa własna kuchnia
Zwracamy uwagę nie tylko na jakość produktów, lecz także na sposób przygotowania potraw. Unikamy smażenia, panierowania, ograniczamy dania mączne na rzecz kasz, dania mięsne na rzecz warzyw a użycie cukru i soli sprowadzamy do niezbędnego minimum. Dbamy o to, aby w diecie naszych dzieci nie było wysoko przetworzonych produktów, w tym w szczególności słodyczy. Sami przyrządzamy wszystkie desery i wypieki – nie zadowalają nas gotowce i półprodukty.
Mimo, że nie jesteśmy miejscem wegetariańskim, w naszej kuchni dominują produkty roślinne. Dla dzieci z rodzin wegetariańskich oferujemy dietę w 100% roślinną.
Szef kuchni Lalilu jest prawdziwym gejzerem kulinarnych pomysłów i nie ustaje w żywieniowych poszukiwaniach. W menu ciągle pojawiają się nowe dania, które poszerzają kulinarne horyzonty dzieci. Nie są to typowo dziecięce smaki, jednak przyrządzone z pomysłem i atrakcyjnie podane, trafiają w gusta dzieci.
W Lalilu dzieci regularnie uczestniczą w warsztatach kulinarnych – pieką chleb, gotują zupy i miksują koktajle. Dzieci uczestniczą w całym procesie powstawania potrawy – od umycia składników i krojenia, do „podglądania” efektów w piecu. Dowiadują się dzięki temu, czym jest świeże, zdrowe jedzenie i jak ugotować prawdziwe dania korzystając z prostych przepisów i świetnych składników.